Andere klassieke gokkasten

Klassieke gokkasten zijn vintage. Je herkent aan vaste elementen, ze zijn niet al te lastig te begrijpen, en de uitstraling laat zich raden. Toch blijven deze gokkasten enorm in trek, bij zowel jonge als ervaren spelers.

Voorbeelden van deze klassieke games zijn Simply Wild, Random Runner en Club 2000. Niet geheel toevallig zijn dit ook gokkasten met een eenduidig thema: fruit.

Random Runner is een klassieke gokkast
Random Runner is een klassieke gokkast

De fruitmachine is de meest vintage vorm van de gokkast, welke al decennia teruggaat. Voordat we je meer vertellen over klassieke gokkasten, is het belangrijk om je een stuk geschiedenis mee te geven.

Geschiedenis gokkasten

Ben je bekend met The Liberty Bell? Deze naam heeft een multifunctionele toepassing, maar in ons geval hebben we het over de eerste fruitmachine ooit. Deze werd voor het eerst speelbaar in 1895, en is dus al meer dan een eeuw oud.

Op deze gokkast vond je nog de klassieke arm, waarmee je een spin kon doen. De mechanismen van de gokkast kwamen in beweging, en symbolen kwamen naast elkaar te staan. Het doel van de fruitmachine is sindsdien onveranderd: zoveel mogelijk juiste combinaties draaien, op hoog tempo, en op naar een mooie winst.

Nog voordat de fruitmachine zijn intrede deed, was er echter al één gokkast die nog eerder was. Dit was de gokkast gebouwd door Sittman and Pitt in 1891. De thema van deze gokkast was poker, en aan de hand van een vijftal drums kreeg je als speler 5 kaarten om mee te spelen. Na al die jaren zijn dit type gokkasten nog altijd mateloos populair. Was zijn de meest klassieke gokkasten van nu?

Random Runner: fysiek en online

De Random Runner is een echte klassieker in eigen land. Vroeger kwam je deze overal tegen, van het restaurant tot lokale cafés. Tegenwoordig spelen we Random Runner vooral nog online, maar dat wil niet zeggen dat je deze fruitmachine niet meer fysiek tegen kunt komen.

Stakelogic heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat je Random Runner online kunt spelen, natuurlijk in samenwerking met Novomatic. Veel concurrenten hebben in de loop der jaren geprobeerd Random Runner te kopiëren, en dat zegt veel over de populariteit van dit spel.

Random Runner is een duo-gokkast. Dit wil zeggen dat zowel boven als beneden een speelveld is. Je bepaalt zelf of je op beide velden speelt, met een hogere inzet en winstpotentieel, of slechts op één veld met een lager aantal winlijnen.

De maximale winst per inzet is 8x de inzet van de ronde, bij een maximale inzet van 50 euro. De hoogst mogelijke winst is daarmee 400 euro. Niet veel geld, maar dat maakt het juist zo vintage en leuk. Je loopt weinig risico, en geniet tegelijk van alle actie die dit spel met zich meebrengt.

Club 2000: ook een fruitmachine

Club 2000 is een gokkast die is voortgekomen uit de samenwerking tussen Novomatic en Stakelogic. De originele online gokkast werd door Sheriff Gaming gebouwd, en later door Novomatic overgenomen.

De online versie van deze bekende fysieke gokkast heeft een aantal unieke opties ten opzichte van andere bekende fruitmachines. Zo bestaat er de Twin Player variant. Hierbij speel je op twee Club 2000-gokkasten op hetzelfde moment. Je zet meer geld in, speelt op meer winlijnen en wint in potentie dan ook meer geld bij een succesvolle combinatie.

De symbolen binnen de Club 2000 gokkast zijn even bekend als klassiek: citroenen, druiven, sinaasappelen, kersen en aardbeien. Ook is er een SLP-button, gouden bel en rode ster.

Dit zijn speciale symbolen die je graag wilt draaien, want je winst kan daardoor oplopen tot 25x de inzet van de ronde. Het ‘club’-symbool is nog leuker. Drie van deze symbolen leveren je 50x de inzet van de ronde op. De maximale inzet per ronde is overigens, wanneer je op twee kanten speelt, 200 euro.

Runner Runner: uitgebreide fruitmachine

De Runner Runner gokmachine doet enigszins denken aan de Random Runner en Club 2000, maar dat heeft slechts te maken met het thema fruitmachine. Voor het overige is deze gokkast toch weer erg verschillend van de andere fruitmachines die we al kenden.

In Runner Runner speel je op 6 rollen, en dit zijn als het ware 2 gokkasten die tegen elkaar aan zijn gezet. De maximale inzet per kast is 50 euro, en bij twee kasten speel je dus met maximaal 100 euro. De bekende symbolen zijn ook weer aanwezig: pruimen, meloenen, aardbeien, sinaasappelen, citroenen, gouden bellen, de rode 7 en een gele ster.

De ster kan zichzelf plakken op de volgende fruitstukken: gouden bel, sinaasappel, peren en pruimen. Je wint uitsluitend wanneer de sterren op dezelfde fruitstukken blijven plakken.

Diamond Duke: fraaie fysieke gokkast

De Diamond Duke staat vooral bekend om haar unieke fysieke uitstraling. De pracht en praal van het gokken komt hierin prachtig terug. Verder gaat het wel andermaal om een fruitmachine met 3 rollen.

Dit is een relatief beperkte fruitmachine met weinig speciale elementen, maar wel met de actie zoals je die mag verwachten van een fruitmachine. We raden je aan om deze gokkast in de gaten te houden bij restaurants of cafés, want dit geeft je de authentieke fruitmachine-beleving zoals we die van vroeger kennen.